بین الملل

بهره‌برداری از توپخانه لیزری سپاه

اصابت دقیق گلوله‌های توپخانه‌ای به مقرهای تروریست‌ها حکایت از عملیاتی شدن یکی دیگر از دستاوردهای دفاعی کشور یعنی لیزری شدن گلوله‌های توپخانه سپاه دارد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ظهر روز جمعه (۲۱ تیرماه) با صدور اطلاعیه‌ای از هدف قرار دادن مقرهای فعال و محل استقرار و آموزش گروهک‌های تروریستی ضد انقلاب در حاشیه مرزهای اقلیم کردستان عراق از روز چهارشنبه (۱۹ تیرماه) خبر داد.

برابر آنچه که در اطلاعیه سپاه پاسداران آمده است، این عملیات که در پاسخ به تحرکات این گروهک‌ها در منطقه غرب و شمال غرب کشور صورت گرفته، توسط واحدهای‌موشکی، پهپادی و توپخانه نیروی زمینی سپاه انجام شده است.

آنچه که در فیلم منتشر شده از این عملیات به چشم می‌خورد، استفاده از توپخانه کششی ۱۵۵ میلیمتری HM 41 و توپخانه موشکی گراد برای هدف قرار دادن مقرهای تروریست‌ها است.

پیش از این در مقاطع مختلف توسط فرماندهان نیروهای زمینی ارتش و سپاه و سایر فرماندهان نیروهای مسلح سخن از نقطه زنی توپخانه‌ و استفاده از مهمات هدایت شونده در رزمایش‌های مختلف ارتش و سپاه گفته شده بود، و حتی سردار محمد پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه در همایش مهمات برتر این نیرو گفته بود: استراتژی‌ها بر مبنای هر بمب یا هر موشک برای یک هدف است و امروز ما شاهدیم که توپ‌های ما با استفاده از گلوله‌های کراسنوپل که با لیزر هدایت می‌شوند نقطه‌زن شده‌اند و ما به سمت همین دکترین هر گلوله، بمب یا موشک برای یک هدف حرکت می‌کنیم.

گلوله های کراسنوپل (Krasnopol)، در حقیقت نوعی از مهمات و پرتابه‌هایی هستند که با استفاده از فناوری لیزر به سمت اهداف هدایت می‌شوند.

به نظر می‌رسد که گلوله‌های توپخانه‌ای هدایت شونده، احتمالا در عملیات علیه مواضع تروریست‌ها برای نخستین بار مورد استفاده قرار گرفته است.

پیش تر گلوله‌های ۱۵۵ میلیمتری هدایت شونده بصیر بعنوان مهمات هدایت لیزری توپخانه‌ای در ایران ساخته و رونمایی شده بود. این گلوله طول حدود ۱۳۰ سانتی‌متر دارد و در بدنه استوانه‌ای خود از سطوح کنترلی پایدار کننده استفاده می‌کند.

کنترل بصیر با استفاده از باله‌هایی است که بر روی قسمت ابتدای بدنه آن نصب شده است که در علوم هوافضا به آنها «کانارد» گفته می‌شود که پس از شلیک باز شده و به سمت هدف، گلوله را هدایت خواهد کرد.

هدف گیری در توپخانه‌های لیزری اینگونه‌است که با استفاده از یک تابنده لیزر که این تابنده میتواند زمینی یا هوایی (استفاده از پرنده های بی سرنشین یا با سرنشین برای هدفگذاری) باشد، پرتو لیزر به هدف تابانده می‌شود و گلوله پس از شلیک، رد لیزر را که بر روی هدف به صورت مخروطی ۳ بعدی خواهد بود دنبال کرده و در آن محل اصابت خواهد کرد.

استفاده از گلوله‌های هدایت شونده توپخانه میتواند علاوه بر اینکه از اتلاف زمان، هزینه و شلیک گلوله های زیاد برای انهدام یک هدف جلوگیری می‌کند، باعث افزایش توان رزمی و تاکتیکی نیروهای مسلح خواهد بود.