اقتصادی

نگرانی از کاهش ذخایر ارزی

دیدگاه برخی کارشناسان در خصوص التهابا ارزی فرارو
تیمور رحمانی گفت: بازار در نظام های غیر کمونیستی تعیین کننده قیمت ارز است و برای آنها هیچ مشکل ارزی بوجود نمی آید.

این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: زمانی که ذخایر ارزی از دست برود توان کنترل التهابات بازار سخت می شود.

او افزود: چنانچه هیچ مشکل و محدودیتی نبود نرخ ارز بین ۶ تا ۷ هزار و ۵۰۰ تومان با توجه به عوامل بنیادین در علم اقتصاد وجود داشت.

او با اشاره به اینکه بازار ارز باید یک متولی اختصاصی داشته باشد افزود: ممکن است فعالیت یک بانک نرخ ارز را دچار تغییر کند.

رحمانی افزود: برخلاف اینکه بازار نقد سهم کمتری نسبت به سامانه نیما دارد اما تاثیر گذاری آن بیشتر است.

تیمور رحمانی افزود: دولت باید بر ارز تک نرخی تمرکز و بر سامانه نیما تکیه کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: بر فرض بر اینکه مشکل فشارها و محدودیت های خارجی و داخلی در تعیین نرخ و بازار ارز نبود، نرخ ارز ثابت و واقعی بوجود می آمد.

کامران ندری هم با بیان اینکه عرضه و تقاضا هردو از ثبات منطقی برخوردار نیست گفت: اینکه مافیای اقتصادی در جامعه ما فعال است بدیهی است اما تمایل مردم نیز به گرفتن دلار کاهش یافته است که یک واقعیت است.

ندری با بیان اینکه تشخیص قیمت واقعی ارز کار سختی است گفت: بیشترین تامین ارزی ما با پتروشیمی و میعانات گازی است.

این کارشناس پولی و بانکی با اشاره به حضور سه بازار ارز افزود: بخش عمده مبادلات ارزی در سامانه نیما صورت می گیرد.

او گفت: رشد شبه پول ما ۸ درصد است و تقاضا برای سایر دارایی ها غیر از دلار طلا و سکه است و پیش بینی حرکت نقدینگی جامعه نیز مشکل است اما نقدینگی در حال حاضر به سمت طلا میل می کند.

کامران ندری کنترل رشد نقدینگی را در حال حاضر سخت یا غیر ممکن دانست و گفت: خروج آمریکا از برجام برای مردم نگرانی ایجاد کرده است.انتظارات ما از بیرون کنترل می شود.

وی گفت: نباید سه بازار برای نرخ ارز داشته باشیم. تقاضا ها باید وارد سامانه نیما شود تا قابل کنترل باشد.نظام ارزی نرخ ثابت در اقتصاد غیر ممکن است و بازار عرضه و تقاضا تعیین کننده است. باید یک تغییر اساسی در سیاست گذاری های پولی ایجاد شود و از سوی دیگر رابطه بانک مرکزی را بانکها را ساماندهی کند. بانک مرکزی در حاضر ابزارهای لازم را ندارد.

طهماسب مظاهری هم گفت: ارز در بازار وقتی عرضه می شود که تقاضا داشته باشد به همین شکل عرضه و تقاضا قیمت ارز در بازار بدست می آید ضمن اینکه دولت بر جهش های غیرواقعی آن بوسیله ابزار های مختلف دخالت می کند.

مظاهری افزود: سیاست اشتباه رای گیری نرخ ارز، قیمت واقعی ارز را مشخص نخواهد کند.

رئیس اسبق بانک مرکزی گفت: مدیریت نرخ ارز باید به بانک مرکزی واگذار شود تا تعادل نرخ ارز در بازار حفظ شود.

او گفت: رشد نقدینگی در دوره چند ساله اخیر به دلایل مختلف بوده است. چنانچه نقدینگی بیش از تولید ناخالص ملی ایجاد شود تورم زا خواهد بود.

مظاهری با بیان اینکه رشد ناخالص ملی حدود ۴ درصد در سال های اخیر بوده است افزود: نباید انتظار تورمی ایجاد کرد. دولت به دلیل اینکه ارز ناشی از نفت را در اختیار دارد نرخ ارز را سرکوب کرده است. کنترل مصنوعی نرخ ارز روزی از کنترل خارج می شود و جهش قیمت خواهد داشت.دولت باید مانع از رشد نقدینگی جامعه شود و بیش از این نرخ ارز را سرکوب نکند.