دیدار شاعران و اهالی فرهنگ و اساتید شعر و ادب فارسی با رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای، دوشنبه ۳۰ اردیبهشتماه ۱۳۹۸ و در شب ولادت کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی علیهالسلام برگزار میشود.
قزوه: خاطره ای از مرحوم زرویی و شعر خوانی در محضر رهبر انقلاب
علیرضا قزوه شاعر درباره دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب در ماه مبارک رمضان میگوید: جلسه دیدار شعرا یکی از خاصترین و جذابترین جلسات رهبر انقلاب است؛ به طوری که هرساله اتفاقات بسیار شیرین و مبارکی رخ میدهد. به برکت این جلسات شعر انقلاب پیشتاز همه هنرها قرار دارد و در همین راستا شعر فارسی متحول شده است.
وی درباره علاقه رهبر انقلاب به شعر و ادبیات نیز میگوید: شخصیت حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب پیش از آنکه شخصیتی سیاسی باشند یک شخصیت ادبی هستند، همان طور که حضرت امام(ره) نیز چنین ویژگی را داشتند. رهبر انقلاب در مشهد در دوران جوانی و طلبگی در محافل ادبی حضور داشتند و خاطرات بسیار خوبی تعریف میکنند. نمونه این خاطرات همان است که استاد قهرمان تعریف میکردند که رهبر انقلاب در جوانی در جلسات شاعران خراسان حضور داشتند بزرگان را نیز نقد جدی میکردند. بزرگانی چون آقای قهرمان، جناب آقای صاحبکار، استاد کمال، استاد شفیعی کدکنی، اخوان ثالث. جالب است که در آن زمان هم نظرات آیتالله خامنهای در این جلسات مورد توجه بود.
این شاعر با بیان اینکه شعر طنز در این جلسات زندگی دوباره پیدا کرد، میافزاید: در یکی از جلسات دیدار با رهبری، ابوالفضل زرویینصرآباد میخواست شعر طنز بخواند، کمی هراس داشت شاید خوب نباشد؛ اما رهبر انقلاب بسیار استقبال کردند و امروز شعر طنز یکی از محورهای جلسه است و همین مسئله سبب شد که شعر طنز رونقی دوباره بگیرد و مردم اشتیاق بسیار زیادی به شعر طنز داشته باشند.
وی تاکید میکند: باید توجه داشت که این شعرها هیچکدام شعرهایی نیست که مدح باشد. شعر نقدهای اجتماعی، شعرهای آیینی است. شعرهای فضاهای مختلف است. یک سال شاعری از رهبر انقلاب پرسید شعر آیینی بخوانم یا عاشقانه که رهبر انقلاب پاسخ دادند شعر عاشقانه بخوان؛ رهبر انقلاب محدود نمیکنند که شاعر چه شعری بخواند اما قریب به اتفاق شعرها شعرهای متعهد و آیینی با مضامین اجتماعی و نقد جامعه است.
امینی: قالبهای مختلف شعری در دیدار رهبری مورد توجه است
همچنین سودابه امینی، شاعر کشور، با بیان اینکه دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی با شعرا از اهمیت ویژهای برخوردار است، اظهار می کند: در این دیدارها، به زبان و ادبیات فارسی و ادبیات خلاق اهمیت خاصی از سوی رهبری داده میشود. همچنین به طیف شاعرانی که از گذشته در بطن انقلاب اسلامی بودهاند و نسل جوان، همزمان توجه نشان داده میشود.
وی ادامه می دهد: احترام ویژهای که مقام معظم رهبری برای شعرا قائل هستند برایم بسیار قابل توجه و مهم است. در این دیدارها، ایشان همسطح مهمانان خود مینشینند و ابتدا اجازه میدهند شعرا شعرشان را بخوانند.
امینی خاطرنشان می کند: رهنمودهایی که حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای برای جریانسازی در حوزه ادبیات پس از انقلاب اسلامی به شاعران میدهند اهمیت بسیاری دارد. این رهنمودها، هم شعر ایران و هم شعر جهان را در زمینه شعر آیینی و انقلابی و متعهد جهتدهی میکند.
این شاعر کشور همچنین با بیان اینکه در دیدارهای سالانه رهبر معظم انقلاب اسلامی با شاعران، قالبهای مختلف شعری مورد توجه قرار میگیرد، عنوان می کند: در این جلسات از نسلهای مختلف و خطههای گوناگون کشور و قالبهای شعری متفاوت شعر خوانده میشود.
وی اظهار می دارد: نکته مهمی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در دورههای گذشته این دیدار سالانه به آن اشاره فرمودند، بحث اهمیت دادن به انجمنهای ادبی بود. تصور میکنم این نکته به غنای ادبیات خلاق کشور کمک میکند؛ چرا که رویکرد جوانان ما، امروز به سمت داستان است و شاید کمتر به شعر، بهویژه شعر کلاسیک توجه نشان دهند. شعر سپید با معیارهایی که جوانان کشورمان دارند نمیتواند ماندگار باشد و توجه مقام معظم رهبری به انجمنهای ادبی در چند سال گذشته، باعث رونق انجمنها شد و سازماندهی درست و دقیقی برای انجمنهای ادبی شکل گرفت. نسلهای پیشین ادبیات انقلاب اسلامی در کنار نسل جدید در این انجمنها فعالیت دارند و آغازگر این تغییر نگاه به انجمنهای ادبی بحثی بود که ایشان مطرح کردند.
امینی همچنین با بیان اینکه شعر زنان شاعر کشورمان در دوره بسیار خوبی به سر میبرد، می افزاید: حمایتی که مقام معظم رهبری در دیدارهای سالیانه از بانوان شاعر کشور داشتند اهمیت ویژهای دارد و باعث شده که امروز در استانهای مختلف چهرههای بسیار خوبی داشته باشیم و این چهرههای ادبی به شعر زنان رونق میدهند و به شکل جدی در این زمینه فعالیت میکنند.
محمدزمانی: دیدار شاعران با رهبری بزرگترین اتفاق ادبی سال است
حجتالاسلام جواد محمدزمانی از شاعران کشورمان درباره جلسات شعرخوانی نیمه ماه مبارک رمضان در محضر رهبر انقلاب اظهار میدارد: این شب شعر و دیدار از چند جهت حائز اهمیت است. اولین نکته اینکه، این دیدار بزرگترین اتفاق ادبی سال محسوب میشود که به گفته ادبا، شعرا و اهالی رسانه، مهمترین اتفاق سالانه ادبی کشور است.
حجتالاسلام زمانی تصریح می کند: این برنامه در واقع آغازی برای حرکات عظیم ادبی در طول سال شمرده میشود و از سالهای گذشته ادامه داشته است، اما از زمان رسانهای شدن آن شاهد رشد در ادبیات کشورمان هستیم.
به گفته وی، یکی از مولفههای رشد شعر ما برپایی این جلسه در نیمه ماه مبارک است. از سوی دیگر این جلسه مشوقی برای شاعران محسوب میشود؛ این موضوع که امروز شاهد رشد ادبیات خصوصا شعر در سطح کشور هستیم و یا کنگرههای مختلف برگزار میشود، اینها مرهون تشویقهای معظم له در این سالها و رهنمودهای ایشان درباره سیاستگذاری در عصر شعر بوده است.
این شاعر، شعر انقلاب را در دهههای ۸۰ و ۹۰ دارای رشد چشمگیر می داند و خاطرنشان میکند: ما در دهه ۸۰ و ۹۰ شاهد رشد ادبیات خصوصا شعر بودهایم، به نحوی که اشعار شبهروشنفکری عیاری در روزگار ما ندارد و شعر انقلاب در همه ابعاد، دفاع مقدس، عاشقانه و آیینی سرآمد شده و در حال پیشرفت است.
احمدی: طنز در دیدار شاعران با رهبری از پستو درآمد
عباس احمدی، شاعر و طنزپرداز کشور، نیز با بیان اینکه یکی از دلایل رشد شعر طنز کشورمان دیدار سالانه شاعران با رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده است، اظهار میکند: خوانش شعر طنز در حضور رهبری باعث شد طنز به جامعه شناسانده شود و بسیاری از نگاه های منفی نسبت به طنز پاک شود. به بیانی دیگر طنز از پستو بیرون آمد و شاعران طنزپرداز با قدرت و فراغبال بیشتری کار کردند.
وی همچنین می گوید: در شب شعر شاعران در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی، چکیده و عصارهای از شعر انقلاب اسلامی مطرح می شود. در این محفل همه جریان های شعری حضور ندارند. اما جریان شعر انقلاب که طیف گستردهای از شاعران کشور را شامل می شود به دیدار مقام معظم رهبری می روند و اشعاری که خوانده می شود هم طیف گسترده ای را به لحاظ قالب شعری و مضمون شامل می شود.
احمدی یکی دیگر از برکات دیدار سالانه شاعران با رهبر معظم انقلاب اسلامی را جوانگرایی این جلسات عنوان می کند و می افزاید: خیلی از شاعران جوان در این جلسات فرصت ظهور و بروز پیدا میکنند.
این شاعر در رابطه با یکی از خاطرات ماندگاری که از دیدار با رهبری در ذهن دارد، می گوید: در یکی از این جلسات، شاعری قصیده ای که مدح رهبر معظم انقلاب بود را خواند. حضرت به ایشان گفتند که این صفاتی که آوردید برای من نیست و این اشعار را برای ائمه و معصومین (ع) بسرایید. ایشان نشان دادند دوره این حرف ها که شاعران مدح کسی را بگویند گذشته است.
وی می افزاید: شبکهها و رسانههای معاند با انقلاب اسلامی از این دست شعرها سوء استفاده میکنند و می خواهند جلسات شاعران با رهبر معظم انقلاب اسلامی را به گونه دیگری جلوه دهند. یک بار آقای شرافت شعری در مدح حضرت علی (ع) در حضور رهبر خواند و شبکه های ماهواره ای بخشی از این شعرخوانی را جدا کرده و به گونه ای نمایش داده بودند که گویی آقای شرافت این شعر را در مدح رهبر می خواندهاند. حتی گاهی همکاران و دوستانم به شوخی به من می گویند که چقدر صِله گرفتهام و آیا سکه گرفته ام یا خیر، در حالی که در نشست های سالانه شاعران با رهبر معظم انقلاب اسلامی نه پولی به کسی داده می شود و نه این گونه مسائل مطرح است و شاعران صرفا برای شعرخوانی و دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی در این جلسه حضور پیدا میکنند.