روند فروپاشی گروه «هیئت تحریر الشام» در سوریه که گروههای تروریستی متشکل از اتباع خارجی از جمله آسیای مرکزی را تحت کنترل دارد، آغاز شده و اعضای این گروه را با سرنوشتی مبهم مواجه کرده است.
«ویکتور میخایلوف» کارشناس مسائل امنیتی و مدیر مرکز مطالعات تهدیدات منطقهای در ازبکستان ضمن یادداشتی به بررسی پیام ویدیویی اخیر یکی از رهبران گروه تروریستی «هیئت تحریر الشام» پرداخته است.
در این یادداشت آمده است: در سوریه فروپاشی «هیئت تحریر الشام» که گروههای تروریستی متشکل از اتباع خارجی از جمله آسیای مرکزی را تحت کنترل دارد، آغاز شده است.
روندها در سوریه به گونهای در حال شکلگیری است که برخی از رهبران گروههای تروریستی پا به فرار گذاشتند. ولی نه فقط پا به فرار گذاشتند بلکه مبالغ هنگفتی از «بیتالمال» را نیز به جیبهای خود زدند.
آنان فکری به حال شبه نظامیان عادی و همچنین مردم محلی نمیکنند.
«توجه» آنان به مردم که از طریق ویدیوکلیپها به نمایش گذاشته میشود فقط و فقط جنبه تبلیغاتی داشته و با واقعیت ارتباطی ندارد.
مبارزان به اصطلاح راه عدالت و پاکی در «شام» در حقیقت در حال آمادگی برای پذیرش شکست کامل خود در «ادلب» قرار گرفته و به امید پناه بردن به نواحی تحت کنترل ترکها در سوریه و فرار به ترکیه هستند تا بتوانند در مناطقی نظیر «آنتالیا» از پولهای خود بهره برداری کنند.
این واقعیت را به صراحت عکسهای صفحات شخصی تروریستها در شبکههای اجتماعی تائید میکنند.
پولهایی را که تروریستها خرج میکنند از راه باجستانی و غارت تجار در مناطق تحت کنترلشان به دست آمده یا مربوط به کمکهای خارجی جهت تداوم جنگ علیه «بشار اسد» میباشد.
بنابراین بیانیه ۱۹ دقیقهای «ابو العبد اشداء» یکی از رهبران هیئت تحریر الشام که اخیرا خطاب به هواداران جهادی پخش کرد، جایی برای تعجب ندارد.
وی در این ویدیوکلیپ گفت: به این دلیل که رهبران نظامی این سازمان در فساد فرو رفتند، از آن خارج میشود.
قابل یادآوری است اتباع کشورهای آسیای مرکزی که به سازمانهای تروریستی بین المللی در سوریه پیوستند، عمدتا در ترکیب گروههای «کتیبه التوحید والجهاد» و «کتیبه الامام البخاری» میجنگند که بخشی از «هیئت تحریر الشام» («جبهه النصره» پیشین) به شمار میروند.
در عین حال هیئت تحریر الشام شاخهای از «القاعده» در سوریه شناخته میشود.
تروریستهای آسیای مرکزی در سوریه با وضعیت سختی مواجه بوده و بخشی از آنان از منطقه خارج شده و بخشی هنوز باقی مانده و منتظر سرنوشت تلخ خود میباشند که به این موضوع در فرصتی دیگر پرداخته خواهد شد.
از این نظر فروپاشی هیئت تحریر الشام آنان را با آیندهای مبهم مواجه خواهد کرد.
ابو العبد اشداء اعلام کرد که رهبران هیئت تحریر الشام در واقع پولهای حامیان جهاد را به جیبهای خود و بستگانشان که در پستهای کلیدی این سازمان قرار دارند، میریزند.
وی توضیح داد که بروز بسیاری از مشکلات نظامی هیئت تحریر الشام به آن مربوط است که میلیونها دلار به سرقت رفته است.
سرقت و فساد سراسری و قطع دریافت پول نقد بسیاری از فرماندهان صحرایی را مجبور به ترک سازمان کرده است.
ابو العبد اشداء همچنین به گرفتن باج از تجار در مناطق تحت کنترل هیئت تحریر الشام اشاره کرده و گفته است که تمام وجوه جمع آوری شده بین رهبران سازمانهای تروریستی بین المللی و نزدیکان آنان توزیع میشد.
به اعتقاد وی، دقیقاً این وضعیت، بسیاری از فرماندهان صحرایی را وادار به خروج از سازمان کرده است.
گذشته از آن ابو العبد اشداء رهبران تروریستها را متهم به خیانت مستقیم نظامی کرده است.
وی در این باره گفت: با وجود اینکه رهبران سازمان از حمله قریب الوقوع ارتش سوریه در شمال استان «حماه» خبر داشتند، هیچ اقدامی در جهت ساماندهی تاسیسات دفاعی و ایجاد تدارکات برای انتقال تسلیحات به این جبهه انجام ندادند.
وی دلیل دیگر موفقیت اقدامات تابستانی ارتش سوریه را به مدیریت نامناسب منابع انسانی و مادی گروههای جهادی مربوط دانست.
اشداء اتهام دیگری علیه رهبران هیئت تحریر الشام مطرح کرده و گفته است که آنان از اسلام برای دستیابی به اهداف مغرضانه خود استفاده میکنند.
این رهبر تروریستها از همه کسانی که مخالف سیاستهای هیئت تحریر الشام میباشند، خواسته است تا برخیزند و رهبران این گروه را کنار بگذارند.
ابو العبد اشداء یکی از با سابقه ترین تروریستها در سوریه است.
وی شخصیت کلیدی در امر فرماندهی برای دفاع از مناطق تحت کنترل تروریستها در پائیز سال ۲۰۱۶ در «حلب» بود.
در حقیقت این مسئولیت زمانی به وی تعلق گرفت که بسیاری از فرماندهان صحرایی پس از محاصره حلب توسط ارتش سوریه پا به فرار گذاشته بودند.
در آن زمان نیز رهبر سازمان (جبهه النصره) آنان را رها کرده و در برابر این انتخاب قرار داده بود که تا پای مرگ بمانند یا حلب را به ارتش سوریه واگذار کنند.
البته این موضوعات چیز جدیدی نیست، زیرا پولهای به اصطلاح بادآورده را نه تنها رهبران گروههای تروریستی بلکه کسانی (سرویسهایی) که بین حامیان مالی و جهادیها قرار دارند، سرقت میکنند.
نمونه چنین اقدامی را به صراحت در غیب شدن میلیونها دلار مشاهده کردیم که جهت برنامه آموزش شبه نظامیان ارتش آزاد سوریه در ترکیه اختصاص یافته بود.
زمانی که مشخص شد پولها سرقت شده و تعداد کمی از جنگجویان توسط سازمان سیا آموزش دیدند، این رسوایی به مجلس سنا کشانده شد ولی دیری نگذشت که به دست فراموشی سپرده شد.