محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با شبکه «تی. آر. تی» ترکیه گفت از نظر تهران راهحل برطرف کردن نگرانیهای امنیتی مرزی آنکارا، حمله به سوریه نیست.
ظریف در این مصاحبه درباره راهکار پایان دادن به بحران سوریه توضیح داد: «امروز چیزی که بدان نیاز داریم، گفتوگوهای درونسوری، قانون اساسی بازنویسیشده و انتخابات بعدی که امیدواریم در ۲۰۲۱ برگزار شود. زمانی که با وزیر خارجه ترکیه صحبت کردم، پیش از انتخابات قبلی بود، اکنون برای انتخابات بعدی آماده شویم. به نظرم تشکیل کمیته بازنویسی قانون اساسی سوریه بسیار مهم و گام اول است که باید متعاقب آن اقدامات جدی از جمله تنش کمتر، انجام شود».
وی با بیان اینکه ایران خواسته ترکیه برای امنیت در مرزهای جنوبیاش را میپذیرد، اظهار داشت: «اما اعتقاد نداریم که این امنیت را میتوان از طریق تهاجم و یورش به سوریه کسب کرد. ما گزینههای بهتری داریم. ما گزینههای بهتری به دوستان ترکیهای خود پیشنهاد کردیم… مانند توافق آدانا. هماکنون توافق آدانا بین ترکیه و سوریه وجود دارد. ما میتوانیم کمک کنیم کُردهای سوری و دولت سوریه و ترکیه به یک تفاهم برسند مبنی بر اینکه نیروهای مسلح سوریه به همراه ترکیه از مرزها محافظت کنند. این روش بهتری برای کسب امنیت است».
مجری تی.آر.تی. از وزیر خارجه ایران پرسید «ایران به دنبال چه چیزی در سوریه است» و ظریف نیز پاسخ داد: «شش سال پیش که وزیر خارجه شدم، با آقای احمد داووداوغلو وزیر خارجه پیشین ترکیه در کنار رودخانه شرقی قدم زدم و به او یک طرح صلح چهاربندی پیشنهاد کردم؛ آتشبس فوری، گفتوگوهای درون-سوری، دولت فراگیر – که آن زمان خواستارش بودیم، و انتخابات».
ظریف با بیان اینکه ایران نظر ترکیه را درباره اینکه گروهک کُرد یگانهای مدافع خلق (ی.پ.گ) شاخهای گروهک تروریستی حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) است درک میکند، تصریح کرد: «اما ی.پ.گ نماینده تمام کُردهای سوریه نیست. کُردها و دولت سوریه میتوانند با ترکیه به تفاهم برسند تا امنیت مرزها تامین شود. باور ندارم که از طریق تهاجم به یک کشور دیگر، دوستان ترکیهای ما بتوانند برای خودشان امنیت به ارمغان بیاورند و همچنین باور ندارم که افزایش خشونت بتواند راهکار سیاسی که ایران، ترکیه و روسیه در تلاش برای حصول آن در سوریه بودند، به دنبال داشته باشد».