لندن- ایرنا- سفیر و نماینده دائم کشورمان در وین، گفت: پس از دستور حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری به سازمان انرژی اتمی برای کلیدن زدن گام چهارم کاهش تعهدات برجامی از طریق آغاز گازدهی در تاسیسات فردو، این مراتب در نامهای به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسید.
کاظم غریبآبادی امروز(سهشنبه) در این زمینه افزود: در این نامه تصریح شده جمهوری اسلامی ایران از فردا (چهارشنبه) گازدهی «یو اف ۶» را در تاسیسات فردو آغاز خواهد کرد و از آژانس درخواست شده تا بازرسان آن برای نظارت بر این فرایند، در ساعت مشخص شده در این تاسیسات حضور داشته باشند.
رئیس جمهوری امروز در آیین افتتاح کارخانه «نوآوری آزادی» در تهران گفت: از فردا گام چهارم و جدید را برمیداریم؛ البته پیشاپیش به کشورهای دوست در دنیا اعلام میکنیم فعالیت جدید با نظارت آژانس خواهد بود و این نهاد همچنان به نظارت خود ادامه میدهد؛ حتی بر فعالیتی که از که فردا آغاز خواهیم کرد.
دیروز(دوشنبه) «علی ربیعی» سخنگوی دولت در نشست خبری اعلام کرد، کاهش تعهدات برجامی را رئیس جمهوری اعلام میکند.
ربیعی افزود: به طور قطع طبق وعدهای که داشتیم در گامهای مختلف نیز به اروپاییها فرصت دادیم؛ افکار عمومی در کشور نیز دیدند که با وجود صبوری و صبر استراتژیک ایران، ما نبودیم که خواستیم از برجام خارج شویم؛ این سیاست زورگویانه آمریکا و عدم مقاومت اروپا بوده که ما را به این نتیجه رسانده است.
همچنین، روز گذشته عملیات گازدهی ماشینهای سانتریفیوژ پیشرفته نسل جدید آی.آر۶(IR۶) با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی در مجتمع غنیسازی شهید احمدی روشن نطنز آغاز شد.
اتحادیه اروپا در واکنش به این تحولات تصریح کرد که به اجرای برجام همچنان پایبند است.
«مایا کاسیانچیچ» سخنگوی کمیسیون اروپا گفت، توافق هستهای، «موضوع مربوط به امنیت ما، نه فقط در سطح منطقه یا اروپا بلکه در سطح جهانی است.» وی در عین حال تاکید کرد که پایبندی اتحادیه اروپا به برجام به «پیروی کامل ایران بستگی دارد».
«حمید بعیدینژاد» سفیر ایران در انگلیس هم با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد: اگر سایر طرفهای باقیمانده در برجام تصمیم بگیرند تعهدات خود را مطابق با توافق اجرا کنند، گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران قابل بازگشت خواهد بود.
گامهای اول تا سوم
به گزارش ایرنا، ۱۹ اردیبهشتماه امسال، نخستین گام جمهوری اسلامی ایران در قالب افزایش میزان تولید اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصد کلید خورد . براین اساس تهران اعلام کرد که به محدودیتهای برجام در زمینه میزان ذخایر اورانیوم ۳.۶۷ درصد و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهد بود.
تهران در این زمینه مهلت ۶۰ روزه داده بود که در صورت برآورده نشدن مطالبات ایران و تداوم بیتوجهی طرفهای برجام به تعهداتشان، بویژه در تسهیل فروش نفت و انتقال مالی، گامهای بعدی را برمیدارد.
برهمین اساس، به دنبال پایبند نبودن گروه ۱+۴ به تعهداتشان و برآورده نشدن مطالبات تهران در این توافق، گام دوم کاهش تعهدات خود در توافق هستهای از ۱۶ تیرماه اجرایی شد. براساس این برنامه، ایران دیگر محدودیت سطح غنیسازی تا سقف ۳.۶۷ را رعایت نخواهد کرد و این میزان به ۴.۵ درصد افزایش یافت.
همان زمان جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر ادامه کاهش تعهدات برجامی خود تاکید کرد که این گامها در چهارچوب برجام و طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ این توافق است؛ ضمن آنکه این اقدامات در کاهش تعهدات هستهای برگشتپذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران نیز به سرعت میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
گام سوم را رئیس جمهوری اسلامی ایران ۱۳ شهریورماه بعد از پایان جلسه سران قوا اعلام کرد و گفت، از ۱۵ شهریور این مرحله کلید میخورد. وی تاکید کرد، هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هستهای نیاز دارد، سازمان انرژی اتمی اقدام کند.
روحانی افزود: اقدامهای ایران در چارچوب مقررات آژانس خواهد بود، البته مهلت ۶۰ روزه دیگری پیش روی اروپاست، هر زمان به تعهدات خود برگردند ما نیز به تعهدات برجامی بر میگردیم.
درباره جزئیات گام سوم کاهش تعهدات برجامی «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی، ۱۶ شهریورماه در نشست خبری گفت: قرار بود از ابتدای سال یازدهم برجام، گازدهی ماشین آی.آر۶ (IR۶) انجام شود که ما آن را در گام سوم شروع کردیم.