سالانه حداقل ۲۰ تن زعفران ایران به افغانستان قاچاق می شود و اسپانیا مشتری دائمی ایران، این محصول را از افغانستان خریداری می کند.
با توجه به افزایش رو به رشد مصرف زعفران ایرن سطح کشت این محصول را ۵۰۰۰ هکتار افزایش میدهد.
علی طهماسبی، معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتوگو با شبکه انگلیسی پرس تی وی اعلام کرد: دیگر کشت زعفران محدود به استان خراسان که در منطقه شرق کشور واقع شده، نخواهد بود.
به گفته طهماسبی کشت زعفران به ۱۱۵ هزار هکتار رسیده که نزدیک به ۲۰ برابر بزرگتر از کشت زعفران در کل دنیا است.
تصاویری که در روزهای اخیر در رسانههای کشور منتشر شده نشان میدهد کشاورزان در حال برداشت زعفران در بخشهای مختلف کشور از جمله چهارمحال است. این منطقه سرد و کوهستانی در مرکز ایران است. همچنین برداشت زعفران در منطقه خوزستان که یک استان جنوبی و به داشتن آب و هوای گرم و مرطوب معروف است، نیز صورت می گیرد.
برخی گزارشها مینویسند ایران به طور از منافع تجارت بینالمللی این کالای لوکس به دلیل صادرات فلهای و همچنین افزایش قاچاق آن به کشورهای همسایه استفاده نمیکند.
برخی مقامات میگویند: دو سوم تولید سالانه زعفران ایران در حدود ۳۰۰ تن به صورت فلهای به فروش میرود و برخی میگویند حدود ۲۰ تن از این محصول ایرانی به خارج از کشور و عمدتا به کشور همسایه، افغانستان قاچاق می شود.
برخی منابع صنعتی هم میگویند؛ قاچاق به کشور افغانستان بیشتر به دلیل مشتریان سنتی زعفران ایران نظیر شرکتهای اسپانیایی که سعی میکنند تا واردات مستقیم از ایران را به دلیل تحریمهای آمریکا نداشته باشند، صورت میگیرد. یعنی آنها زعفران ایران را از یک کشور ثالث خریداری می کنند.
بر اساس آمارهای وزارت کشاورزی، ایران ۲۸۰ تن زعفران را در سال ۲۰۱۹ منتهی به ماه مارس انجام داده که ۳۵۱ میلیون دلار درآمد داشته است.
کارشناسان بر این باورند؛ ایران میتواند سهم بسیار زیادی در تجارت بینالمللی زعفران داشته باشد، در صورتی که برندسازی و بازاریابی این محصول در داخل کشور کار کند.