آمار اعلام شده از سوی پلیس هند حاکی از کشته شدن دستکم ۲۳ نفر از معترضان طی روزهای گذشتهاست. پلیس تائید کرده شماری از معترضان با شلیک مستقیم گلوله کشته شدهاند، اما میگوید تیراندازی کار نیروهای پلیس نیست.
در همین رابطه دیروز شنبه ۳۰ آذر تنها در ایالت شمالی «اوتار پرادش» دستکم ۹ تن در جریان درگیریها با نیروهای پلیس جان خود را از دست دادهاند.
روزنامه سراسری هندو میگوید شمار کشتهشدگان در اوتار پرادش به دستکم ۱۶ تن رسیده است.
«پروین کومار» سخنگوی پلیس اوتار پرادش، گفته بیشتر جانباختگان را جوانان تشکیل میدهند، اما مدعی شده کشتهشدن آنها کار پلیس نبوده است.
اعتراضات در ایالتهای بنگال غربی، آسام، ماهار اشترا و دهلی، بدون خشونتهای گسترده جریان داشته است.
موج اعتراضات اخیر در هند، بزرگترین و گستردهترین اعتراضات علیه دولت نارندرا مودی، نخستوزیر آن کشور، و حزب «مردم هند»، حزب حاکم بر این کشور بهشمار میرود. مودی و حزب او در انتخابات ۲۰۱۴ قدرت را در دست گرفتند و در انتخابات ۲۰۱۹ نیز صاحب پیروزی گستردهای در این کشور شدند.
قوانین جدید برای اعطای شهروندی به مهاجران و پناهجویان، شامل آن دسته از اقلیتها، هندوها، بودائیان، مسیحیان و دیگر شهروندانی میشود که میتوانند ثابت کنند به خاطر باور خود، در کشورهایی با اکثریت مسلمان، پاکستان، بنگلادش و افغانستان، تحت تعقیب، مجازات یا آزار و اذیت قرار دارند. این قانون شامل مسلمانان نمیشود.
منتقدان در خود هند اما میگویند این قانون یکی از مهمترین ارکان قانون اساسی و اجزای تشکیلدهنده هند معاصر، یعنی رکن سکولار بودن آن را زیر پا گذاشته است. شماری در حدود ۲۰۰ میلیون تن از شهروندان هندی مسلمان هستند و دولت مودی در مواردی به نادیده گرفتن حقوق آنها متهم شده است. مودی اما این اتهامها را رد کرده و همچنین میگوید قوانین تازه اعطای شهروندی با اهداف «انساندوستانه» طرح شده است.