امارات متحده عربی هرچند دیرهنگام اما به این نتیجه رسیده است که ائتلاف سعودی-اماراتی امکان پیروزی در یمن را ندارد و علی رغم فشار سعودیها تصمیم گرفته است از این کشور خارج شود.
روز دوشنبه گذشته خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مسئول اماراتی که نخواست نامش فاش شود، مدعی شد که «ابوظبی قصد دارد راهبرد خود در یمن را از جنگ به صلح تغییر دهد» و از این رو نیروهای اماراتی بنا بر دلایل راهبردی از الحدیده و دیگر مناطق یمن خارج می شوند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی در این خصوص، اقدام امارات را ضربه به تلاشهای عربستان سعودی در یمن دانسته و نوشته است که سعودیها از این اقدام ابوظبی به شدت دلسرد و نا امید شدهاند.
در این گزارش آمده است که امارات در طول چهار سال گذشته نقش حیاتی در جنگ یمن داشته و هزینه نظامی و مالی بسیاری متحمل شده است. همچنین تا کنون هزاران نیرو به یمن اعزام و عملیاتهای بسیاری را فرماندهی کرده است و آنها اکنون به این نتیجه رسیدهاند که دیگر توانایی حضور بیش از این در این جنگ را ندارند.
نیویورک تایمز افزود: «امارات نیروهایش را به سرعت از یمن خارج میکند و بدین گونه به صورت دیرهنگام اعتراف کرد در جنگی که تا کنون هزاران نفر کشته شده و یک فاجعه بزرگ رخ داده، امکان پیروزی ندارد.»
در هفتههای گذشته اماراتیها مدعی بودند که میخواهند به صورت مرحلهای و جزئی نیروهای خود که تا چند سال پیش ۵۰۰۰ هزار نفر بودند را از یمن خارج کنند؛ اما دیپلماتهای غربی و عربی به نیویورک تایمز گفتند که امارات به این اقدام سرعت بخشیده و به طور قابل ملاحظهای تعداد نیروهای خود را از یمن کاهش داده است.
طبق این گزارش این تصمیم پس از آن گرفته شد که هزینههای جنگ یمن بسیار برای امارات بالا رفت و این کشور تصمیم گرفت علی رغم عصبانیت سعودیها از یمن خارج شود.
در یک ماه گذشته اماراتیها به طور تقریبی ۸۰ درصد حضور خود در بندر الحدیده را کاهش دادهاند. همان بندری که سال گذشته تلاش داشتند بر آن مسلط شوند و به گفته چهار منبع نزدیک به امارات، این کشور بالگردها و سلاحهای سنگین خود را از الحدیده خارج کرده است؛ به طوریکه دیگر بعید است عملیات نظامی جدیدی در این منطقه انجام دهد.
پایگاه خبری القدس العربی نیز نوشته است که اخیرا «مایک هندماچ» ژنرال بازنشسته استرالیایی که فرماندهی گارد امارات را بر عهده دارد در دیدار با مسئولان غربی گفته است که یمن به یک باتلاق تبدیل شده و حوثیها «ویت کنگ» یمن هستند.
«مایک استیفنز» پژوهشگر اندیشکده سلطنتی لندن نیز به نیویورک تایمز گفت: «عقبنشینی امارات از یمن چشمان سعودیها را به روی اینکه این جنگ شکست خورده است، باز کرد و نشان داد که دو بازیگر اصلی در یمن یعنی امارات و عربستان سعودی نظر مشترکی در خصوص اینکه چگونه میتوان در یمن به پیروزی رسید ندارند.»
طبق این گزارش، دیپلماتهای غربی نیز اعتقاد دارند سعودیها پس از اینکه تلاش کردند امارات را از تصمیم خود منصرف کنند، از اقدام ابوظبی نا امید شدهاند؛ اما در مقابل اماراتیها نیز نخواستهاند تا خروج از یمن را به طور رسمی و علنی اعلام کنند تا بیش از این خشم سعودیها را موجب نشوند.
«مایک نایتس» تحلیلگر پژوهشکده «واشنگتن» نیز اعتقاد دارد، اماراتیها مانع اصلی در مقابل حوثیهای یمن بودند و اکنون با خروج این کشور، عاملی که نیروهای ائتلاف سعودی را به یکدیگر مرتبط میکرد از بین میرود.
اما در روایتی دیگر روزنامه الاخبار لبنان نیز روز گذشته (پنجشنبه) نوشت که به نظر میرسد حاکمان ابوظبی پس از آنکه «آتش به داخل خانههایشان رسیده» تصمیمی راهبردی گرفتهاند و برای دور کردن این آتش، دست به دامن تهران و مسکو شدهاند.